Witajcie:)
Na osłodę tego zimowego
dnia mamy dla Was pyszne ciasto pomarańczowe. Wypiek ten nie zawiera mąki,
tylko mielone migdały, które z powodzeniem ją zastępują i dodatkowo
znakomicie komponują się z pomarańczami. Spróbujcie, bo jest naprawdę
smaczne, wilgotne i długo pozostaje świeże. Ciasto jest jednak trochę czasochłonne,
ponieważ trzeba wcześniej ugotować pomarańcze (by były miękkie i łatwe
do zmiksowania), ale smak wszystko rekompensuje, więc warto poświęcić mu chwilę. Przepis Nigelli Lawson.
Składniki:
2 pomarańcze - gotowane w całości przez 2 godziny (wybieraj te z cieńszą skórką, żeby ciasto nie było za gorzkie. Jeśli jednak nie udało Ci się takich znaleźć, przed zmiksowaniem odkrój trochę skóry)
6 jajek
250g cukru pudu
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
300g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g cukru pudu
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
300g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3. W drugiej misce ubij na sztywno pianę z białek i dodaj do masy - wymieszaj delikatnie.
*Ciasto możesz posypać cukrem pudrem, rozsmarować na wierzchu lukier, albo polewę czekoladową.
Smacznego:)
Nasze oceny:
Nasze oceny:
Basia:
Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Zamiast pomarańczy możecie użyć
np. klementynek. Ciasto posmarowane białym lukrem wygląda jakby było
przykryte śniegiem. Pycha. Moja ocena: 10/10.
Julka: Smaczne, pomarańczowe ciasto warte wypróbowania. Moja mama nie mogła uwierzyć, że nie ma w nim mąki. Polecam. Moja ocena: 9/10.
Julka: Smaczne, pomarańczowe ciasto warte wypróbowania. Moja mama nie mogła uwierzyć, że nie ma w nim mąki. Polecam. Moja ocena: 9/10.
Uwielbiam ciasta szczególnie takie proste. Już czuje ten smak tego ciasta.
OdpowiedzUsuńhttp://kociolek-pysznosci.blog.pl/ zapraszam do mnie
Oj tak, pomarańcze i migdały to dobre połączenie :)
OdpowiedzUsuńO mniam!! *-*
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbujcie:)
OdpowiedzUsuńPrzy robieniu tego ciasta na pewno w całym domu pachnie pomarańczą, pycha, u mnie ciasto marchewkowe(kuchnia lidla), również pyszne:)
OdpowiedzUsuń